5J | D’aquesta crisi no en sortirem amb més especulació amb el territori. El jovent lluitem per un futur digne!

Publicat el

Avui és 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient. Darrerament hem vist com amb l’Estat d’alarma, el confinament i aprofitant la limitació del dret de manifestació, s’estan tirant endavant projectes que destrueixen el territori arreu dels Països Catalans: les obres de construcció del nou polígon de Licorelles a Molins de Rei, l’ampliació del port ZAL a l’Horta de València, l’avanç de noves urbanitzacions a la Costa Brava o una nova àrea de servei al Lluçanès en són alguns exemples. Un altre de ben de clar és el de la construcció d’una nova urbanització a la serra de la Renegà, que tot destrossant el medi pretén fer-se un rentat de cara fent-hi també un centre de recuperació marina, per vendre’s com a ecofriendly.

La crisi de la COVID19 ha fet col·lapsar el model econòmic capitalista, basat en l’especulació amb el territori; ho podem veure amb la caiguda de sectors com el turisme. A més, observem com l’aturada del sistema econòmic ha significat millores en la qualitat ambiental, com la baixada d’emissions contaminants de l’aire. En canvi, se’ns pretén imposar que la sortida d’aquesta crisi serà amb les mateixes lògiques econòmiques, les quals tenen la complicitat de les institucions. Un exemple clar és el del Govern de les Illes Balears, que amb el Decret llei 8/2020 dona via lliure a construir més hotels: desregulació ambiental, la mateixa recepta per a la recuperació econòmica de Trump per als EUA o del govern neofeixista del Brasil per seguir devastant l’Amazones.

Cal apostar per un nou sistema de relació amb el medi d’acord amb les necessitats bàsiques de la població i el respecte pels límits físics del sistema Terra, que el capitalisme és incapaç d’assumir i ens porta a col·lapses com la pandèmia actual i el canvi climàtic.

D’aquesta crisi no en sortirem amb més especulació amb el territori! El jovent lluitem per un futur digne!

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

5 de juny de 2020

Països Catalans


Comments are closed.