Nova demostració de força de mobilització popular i anticapitalista als Països Catalans #14N

Publicat el

Crònica de la jornada de Vaga General del 14-N arreu del país

Els Països Catalans van viure, el passat dimecres, una nova demostració de força de les classes populars. Organitzades en comitès de vaga i espais unitaris anticapitalistes, van protagonitzar la jornada de vaga més massiva d’aquest últim cicle. Just entrada la mitja nit els piquets combatius començaven les accions en bona part de les principals ciutats d’arreu del territori, ja fos a través d’accions de sabotatge, agitació o de l’acció clàssica de piquet en els establiments d’oci oberts en aquelles hores. Amb l’albada s’iniciava el bloqueig de les principals carreteres, accessos i polígons als pobles i ciutats que continuaven amb piquets en les grans superfícies i el centre de comerç i oci de cada localitat. A partir de les onze del migdia començaven les primeres manifestacions que s’anirien succeint als diferents punts del territori fins a les primeres hores de la vesprada. Les mobilitzacions –que en algun cas s’han allargat fins entrada la nit- han esdevingut una clara demostració de la situació d’emergència social que es viu als Països Catalans. Al mateix temps, cal valorar el 14-N com una clara demostració de força dels sectors combatius i anticapitalistes que denoten un important creixement en l’assistència a les seves mobilitzacions. Aquest fet, és una mostra ineludible de la convicció de cada vegada més gent que és necessari un canvi radical en les estructures polítiques, econòmiques i socials per a poder trobar, realment, una sortida digna a la crisi.

En el camp repressiu cal denotar un augment de la violència policial i la persecució política en bona part del territori. Aquests son els casos de la ciutat de València, Palma i Tarragona, per exemple, on l’augment substancial de la participació en els piquets i mobilitzacions, així com la seva combativitat, ha portat als cossos policials a adoptar una estratègia clarament violenta amb càrregues indiscriminades i detencions, fins ara poc habituals. També assenyalar el cas de Barcelona, si bé aquesta vegada la policia ha adoptat una estratègia d’efectuar menys detencions, sí que s’ha denotat un augment de l’ús de pilotes de goma i de l’acció violenta en general, intentant evitar en tot moment la combativitat en els piquets i mobilitzacions abans de que aquests realitzessin les accions, controlant i frenant la seva activitat constantment sense deixar-los marge de maniobra. Cal ser conscients que aquesta actuació respon a l’estratègia electoralista de CiU amb una clara la finalitat d’esmorteir les crítiques de l’opinió pública i els mitjans de comunicació i frenar –eficaçment- qualsevol possibilitat de pèrdua de vots. Particularment, nombroses militants d’Arran han estat identificades, així com l’organització ha patit 5 detencions en diversos llocs del territori amb acusacions greus com són desordres públics o atemptat a l’autoritat. Aquesta onada repressiva arrel de la Vaga General es suma amb els casos encara oberts contra la militància d’Arran durant la darrera Vaga del 29-M dels quals hem de destacar el cas de l’Andreu Curto que aquesta setmana va ser absolt dels delictes que el van portar injustament a presó durant 24 dies però que segueix enfrontant-se a acusacions molt greus per presumptes delictes comesos durant el passat 29-M, igual que d’altres companyes d’Arran, els casos dels quals segueixen oberts i amb les acusacions fermes.

Cròniques de les mobilitzacions a les capitals dels Països Catalans:

ALACANT

La Vaga del 14N ha estat, a l’igual que el 29S o el 29N, una jornada històrica per a la classe obrera. Es organitzacions anticapitalistes van saber donar una bona resposta a les agressions del capitalisme fent possible una exitosa vaga en clau de combativitat i eficàcia dels piquets i massiva participació a la manifestació.

La lluita començà ben enjorn. Els primers piquets foren a Correus i Inusa. A partir de les 5:00 del matí, l’activitat dels piquets es multiplicà, traslladant-se a les cotxeres de Masatusa i l’Alcoiana. Amb una forta i digna presència sindical. A més del bus, es va paralitzar el tramvia i en el trenet, també es va paralitzar completament el transport ferroviari, cancel·lant-se totes les connexions amb Madrid i Barcelona i funcionant només els serveis mínims en les rodalies Alacant-Múrcia i Alacant-Sant Vicent. A l’aeroport de l’Altet ja s’havien suspès amb anterioritat una gran quantitat de vols, i al port només es va descarregar un vaixell.

Després dels piquets matinals al transport, l’activitat es traslladà als polígons. Grans empreses com Alcoa o Cemex es van paralitzar. Els piquets informatius contiuaren la seua tasca a la Universitat d’Alacant. Allà, es bloquejaren amb barricades dues entrades i un piquet informatiu es concentrà a una tercera porta d’accés. L’activitat a la universiat va ser, doncs, inexistent.

La jornada de lluita conclogué a la vesprada, amb una manifestació massiva i combativa que aplegà 100.000 persones. . A la mobilització, les organitzacions de classe de la ciutat agrupades al voltant de la Plataforma de Lluita Contra les Retallades agruparen milers de persones en diversos blocs molt combatius on l’Esquerra Independentista tingué el seu propi.

Cal destacar –en el camp repressiu- una nodrida presència policial al llarg de tota la jornada de lluita. Ja de ben enjorn la policia començà les provocacions als piquets així com l’agressió a un militant d’Endavant i dos d’Arran de matinada quan es dirigien a les cotxeres de transprts urbans. Al llarg de tota la nit la policia secreta va acompanyar els cotxes dels piquets, i al matí militants independentistes es van haver d’encarar i increpar a dos policies de paisà que els perseguien.

CASTELLÓ

Convocats per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa s’han donat cita a la plaça de les Aules els moviments anticapitalistas de la Plana,
Sobre les 18h. S’ha donat inici la manifestació, encapçalada (per davant dels sindicats oficialistes) per les més de 3.000 persones del bloc anticapitalista de la CRTR i que ha recorregut els carrers més cèntrics de la capital castellonenca. Durant tot el recorregut ha quedat palès el carácter alternatiu d’aquesta convocatòria amb accions contra les principals empreses i bancs, com a paradigma del sistema capitalista, així com crits que assenyalaven als principals responsables de la nostra precarietat.
Una vegada acabat el recorregut, els manifestants han arribat de nou a la plaça de les aules, on una companya a dut a terme la lectura del manifest unitari en el qual s’ha remarcat la importancia de les classes populars en la transformació social i s’ha encoratjat als presents a fer front a les agressions continuades que, com a classe, patim per part del sistema.

A pesar de tractar-se d’una convocatoria pacífica cal denunciar l’excessiva presència dels cossos repressius durant tot el dia, intentat impedir el desenvolupament de la jornada de vaga i generant una situació d’estat policial.Tot i això valorem molt positivament la desposta popular a la convocatoria llençada des dels moviments socials que contribueix a fer de la CRTR un ens aglutinador, plural i capaç de erigir-se en una alternativa real a CCOO i UGT, sindicats cada colp més deslegitimats per a encapçalar les protestes i representar a la classe treballadora.

VALÈNCIA

La ciutat de València amaneixia amb diversos piquets informatius en diversos barris del cap i casal i amb un fort desplegament policial als campus universitaris així com en el barri de Benimaclet. Pel matí han hagut diverses cercaviles que han desbocat en el centre de la ciutat. En l’avinguda Blasco Ibañez han hagut càrregues policials i detinguts, igual que en el Campus universitari de Tarongers, entre els molts detinguts es troba un militant d’Arran. Durant el matí i el migdia han hagut càrregues policials d’extrema violència en diversos punts de la ciutat.
A les 12 del migdia hi havia convocat un piquet unitari al centre de la ciutat, allà l’EI ha dut a terme una acció per denunciar que el capitalisme mata, s’ha llençat un nino tacat de roig dins d’una sucursal bancària.
Durant la manifestació de la vesprada el bloc anticapitalista unitari era un dels més nombrosos en una manifestació on hi havien més de 350.000 persones. Durant la marxa s’han pintat bancs amb lemes com Culpables i Foc al Capital. S’ha acabat amb la Muixeranga, després de ser impossible acabar la manifestació en el lloc on havia de finalitzar.
Tots els detinguts han estat posats en llibertat al llarg del dia i de la nit.

MALLORCA

La vaga començà a Mallorca a primera hora amb l’activitat de desenes de piquets que, de forma descentralitzada, es desenvoluparen a diferents pobles de l’illa.

A Palma mig miler de persones respongueren a la convocatòria del piquet unitari anticapitalista (del qual forma part Arran), que a partir de les 12h tancà establiments oberts per diferents carrers del casc antic de Palma, per després esquivar un cordó polical i tallar diverses vegades les Avingudes. La policia espanyola realitzà llavors diverses actuacions provocadores, que derivaren en una carrega durant la qual un militant d’Endavant i un de la CGT foren detinguts. Els manifestants llavors respongueren amb contundència contra la policia, aixecant barricades i després d’alguns enfrontaments continuant els piquets novament cap al casc antic de Palma.

L’horabaixa fins a 10.000 persones participaren de la manifestació convocada a les 18h per la Comissió-Pro Vaga Anticapitalista (integrada per 15 organitzacions i col·lectius com l’Esquerra Independentista, moviment llibertari, CNT i CGT, etc.). Militants d’Arran realitzaren diverses accions al llarg de la marxa, realitzant pintades a vàries sucursals bancàries. La marxa, que havia començat en una colapsada Porta Pintada, arriba al Passeig del Born on es llegí un manifest.

Finalment, en una espontània mobilització, centenars de persones recorregueren de nou els carrers de Palma fins a la comissaria de policia espanyola situada a la plaça de l’Escorxador. Allà, s’exigí la llibertat dels detinguts sota la vigilància d’un gran dispositiu policial. Marcel i Robert foren passaren a disposició judical cap a les 21h, i posats en llibertat una hora més tard, davant els aplaudiments de desenes de persones concentrades als Jutjats de Via Alemanya.

BARCELONA

Els piquets matinals han reunit centenars de persones a cada barri de Barcelona organitzats per l’esquerra anticapitalista, assemblees d’indignats, esquerra independentista i sindicalisme combatiu. Als barris amb més moviment organitzat, el seguiment de la vaga ha estat més alt en sectors especialment sensibles com el comerç. Seguiment molt elevat també als transports, educació i indústria, aturada total al port i Mercabarna, molts mercats no han obert.
A la tarda, la manifestació anticapitalista, on també convocava l’esquerra independentista, ha aplegat més de 25.000 persones que han fet el recorregut des de Jardinets de Gràcia fins a Via Laietana. Allà, la marxa ha estat dispersada sense motiu aparent per càrregues policials indiscriminades, que s’han estès pels carrers d’aquella zona de Barcelona. La policia ha practicat nombroses de detencions, durant els incidents dos cotxes de la policia espanyola van ser incendiats.*
Crònica extreta de la plana web de l’accent, periòdic popular dels Països Catalans. (laccent.cat)

LLEIDA

La jornada de Vaga General d’aquest 14 de novembre ha començat ben aviat; aquesta matinada han aparegut segellats amb silicona i pintats diversos instituts, bancs i ETTs amb els lemes “14N Vaga General!” i “Només lluitant tenim futur!”. A primera hora del matí, a les 05.00h concretament, el piquet anticapitalista s’ha unit amb d’altres piquets de treballadors del Polígon del Segre i s’han tallat totes les entrades, evitant així l’entrada a les empreses del polígon. A partir de les 10.30h, el piquet anticapitalista ha iniciat el seu recorregut pel Carrer Major seguint per la rambla Ferran. A les 12.00h ha començat a la Plaça St.Joan el piquet ciutadà del Bloc Anticapitalista, que ha aglutinat els piquets provinents del barri de Cappont i de l’ETSEA, juntament amb el piquet anticapitalista. El piquet, format per més d’un centenar de persones ha anat a l’estació de RENFE, al Mercadona, a la COELL, on s’han llençat ous de pintura, a l’Esclat i al Telepizza. Durant el recorregut s’han anat pintant bancs i caixes. Després del dinar popular, a les 17:30 s’ha donat el tret de sortida a la manifestació. 6000 persones han participat del Bloc Anticapitalista, que ha superat en nombre el bloc de “Lleida Social”, plataforma que aquest any aglutinava a CCOO i UGT, entre d’altres. La manifestació ha seguit fins a Plaça St.Joan on la llegida del manifest unitari ha posat punt i final a la manifestació. Un cop acabada la manifestació, ha començat a Plaça St.Joan el piquet juvenil organitzat per Arran Lleida, que ha posat rumb a la zona d’oci de Cappont. El piquet format per 300 persones ha arribat fins al McDonald’s on s’ha encartellat la seva façana amb el lema “McDonald’s és jovent precari”; acte seguit s’ha seguit amb la ruta pels diversos bars de la zona, quan a l’entrada d’un dels bars, els Mossos han carregat contra el piquet, provocant corredisses momentànies i trencant el piquet. Durant el piquet s’ha cremat una bandera europea, com a mostra de rebuig a la Unió Europea i a la dictadura dels seus mercats a la que tenen sotmès el nostre poble.

TARRAGONA

La jornada de Vaga General a Tarragona ha iniciat a les 5h del matí, amb un piquet anticapitalista conformat per 140 persones de l’Esquerra Independentista, Assemblea URV, Assemblea 15M, Ateneu Llibertari, Co.Bas i CGT. Durant el piquet s’han aturat autobusos, bloquejat la plaça Imperial Tarraco, sabotejat les línies de la Renfe, s’ ha tallat el trànsit dels dos ponts d’accés a Tarragona pel Francolí; el de l’Avinguda Roma i l’Avinguda Ramón y Cajal i s’ha impedit la sortida dels autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT)

Posteriorment, al Campus Catalunya de la URV els Mossos d’Esquadra han intentat retenir el piquet i ha identificat a 4 persones; 3 militants del SEPC i 1 d’Arran. Seguidament s’ha procedit a tancar l’establiment Opencor i El Corte Inglés, amb una forta presència policial. Després s’han donat incidents amb els autobusos Plana davant de l’Hospital de Joan XXIII, on un conductor ha agredit amb un cop de puny a la cara a un sindicalista de Co.Bas.

Ja quan el piquet estava a l’alçada del Mercadona, els Mossos d’Esquadra han carregat i han agredit a un noi de 13 anys, fent-li una ferida considerable que ha requerit d’intervenció quirúrgica. Aleshores ha estat quan els Mossos han dispersat i han detingut a 4 persones, 2 de les quals militants d’Arran. El piquet, tot hi haver-hi l’agressió, s’ha quedat on era i la policia ha estat qui ha marxat del lloc dels fets. Posteriorment davant del departament d’ensenyament s’ha fet una protesta, amb lemes cridant en favor d’una educació pública i de qualitat.

Posteriorment, a les 17h de la tarda, s’ha realitzat una roda de premsa davant de l’Ajuntament per donar a conèixer les càrregues policials, amb una assistència massiva dels mitjans de comunicació de masses.

A les 18h ha començat la manifestació des del Casino de Tarragona, i s’ha dirigit a la Plaça Imperial Tarraco, on el bloc de l’Esquerra Independentista era molt nombrós, amb més de 1000 persones.

Al mateix temps, a partir de les 18h, les quatre persones que pel matí havien estat detingudes han respost a la cita policial per declarar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra; ara romanen a l’espera de rebre la citació judicial.

GIRONA

El passat dia 14 de novembre el jovent de Girona vam sortir de nou al carrer per mostrar el nostre rebuig cap aquest sistema capitalista, que avança a passos de gegant cap a la destrucció dels pocs drets socials que mai havia tingut. Des d’Arran Girona no volem, ni podem permetre l’opressió de les classes populars catalanes.
El jovent de l’esquerra independentista va estar present des de primera hora del mati als piquets i a l’esmorzar popular juntament amb la CUP i la COS, així com amb altres organitzacions. Valorem molt positivament la manifestació anticapitalista del matí, ja que va transcórrer amb la normalitat i el grau de combativitat adequats. Ens enorgulleix també haver-nos manifestat a la tarda juntament amb una nombrosa representació de la societat Gironina, creiem doncs que és hora que tots plegats plantem cara als enemics del poble i que siguem valents davant dels xantatges i les manipulacions de senyors com Domènec Espadaler (president de la Cambra de comerç gironina), digne representant de la cleptocràcia Gironina.
No podem deixar d’estar orgullosos de la feina feta i agrair de forma sincera a tots els joves que han marxat i lluitat pels drets socials del poble català. Així doncs animem a seguir la feina a tot arreu i per tots els mitjans


Deixa un comentari