ARRAN enterra la constitució espanyola amb actes i accions arreu del territori

Publicat el

Crònica dels actes i accions d’Arran arreu del territori: Valls, Mataró, La Garrotxa, Vilassar, Granollers, Lleida, Palma, etc

Enguany, el jovent dels Països Catalans hem viscut una vegada més la tradicional festivitat de la Constitució espanyola. Diada imposada des de 1978 que any rere any serveix per fer gala i reafirmar el més folklòric, caspós i excloent esperit nacionalista espanyol tot congratulant-se – els polítics catalans i espanyols- del gran progrés que va suposar l’inici de “l’etapa democràtica” així com dels esforços i sacrificis que afirmen haver hagut de fer per arribar-hi. Per Arran –com vam expressar amb el manifest unitari de l’Esquerra Independentista- aquesta constitució només serveix els interessos d’aquells que des de fa més de 300 anys que ens oprimeixen, la burgesia espanyola i els seus aliats a casa nostra i no és més que una eina per assegurar el manteniment de la seva hegemonia sobre les classes populars catalanes i seguir amb l’opressió nacional, social i de gènere sobre el nostre poble. Més informació.

És per això que –com venint fent des de fa molts anys l’independentisme juvenil- diverses assemblees d’Arran d’arreu del territori han organitzat actes i accions en contra de la constitució espanyola al llarg d’aquesta setmana.

ARRAN CREMA LA CONSTITUCIÓ A VALLS I A MATARÓ

Les assemblees de Valls i Mataró van dur a terme un dels actes habituals per l’imposada festivitat de la constitució, la crema simbòlica d’aquesta. A Mataró, per tercer any consecutiu, l’Assemblea local va prendre foc a una rèplica feta a cartró al centre de la ciutat acompanyant l’acció d’una pancarta per contextualitzar i explicar l’acció a l’important gruix de ciutadans que recorrien la zona. A Valls, Arran també va dur a terme –conjuntament amb la resta de l’Esquerra Independentista- la crema de la constitució. L’acte, ben nostrat, ja fa trenta anys que es desenvolupa anualment a la capital de l’Alt Camp i enguany ha comptat amb la participació d’una cinquantena de persones.


BOTIFARRADES CONTRA LA CONSTITUCIÓ A LA GARROTXA I A VILASSAR DE MAR
Arran la Garrotxa va organitzar –per tercer any consecutiu- la botifarrada contra la constitució. Amb el lema “Seguem cadenes contra la constitució” el Casal de l’Argelaguer es va omplir de gent i actes diversos des de la tarda fins ben entrada la nit del passat dijous dia 6. Els actes van començar amb el torneig de botifarran on s’hi van inscriure 10 parelles. Seguidament hi havia programada la xerrada “la constitució catalana” a càrrec de Juli Cuellar, historiador i membre de la CUP de Mataró. A les 21h. Va començar el sopar popular que va trencar tota expectativa amb al voltant de 100 assistents i finalment es va donar pas al concert que va acabar d’omplir el Casal fins l’aforament màxim amb unes 150 persones. L’acte va cloure amb la lectura del manifest d’Arran en contra la Constitució espanyola llegit per una militant del poble.


Arran Vilassar-Cabrils s’ha estrenat enguany en l’organització de la primer Botifarrada contra la Constitució espanyola, duta a terme al Casal Popular Atzarí de Vilassar de Mar. La jornada va començar amb una xerrada a càrrec de l’historiador i històric militant independentista, Agustí Barrera sobre la constitució catalana de l’Habana i sobre els antecedents independentistes del poble català. També es va parlar del decret de col·lectivitzacions i l’activitat de recuperació nacional duta a terme a Catalunya des d’inicis de segle fins al 39. La xerrada va comptar amb l’assistència d’una vintena de persones. Tot seguit es va fer un sopar a càrrec de Josep Girbau de Cardedeu, que va cuinar un arròs a la paella amb botifarres d’alta qualitat gaudit per una cinquantena d’assistents. Per finalitzar l’acte es va dur a terme un combat de corrandes que va enfrontar diversos participants de la comarca del Maresme, Vallès i Gironès. El gairebé de centenar d’assistents va poder presenciar una contesa verbal d’un alt nivell d’artificiositat i amb molta gràcia.

LA POBLACIÓ REDACTA LA CONSTITUCIÓ CATALANA A GRANOLLERS


A Granollers, l’Esquerra Independentista de la ciutat (Arran, CUP i el Casal Popular l’Esquerda), va dur a terme durant tota la tarda del passat dijous 6 de Desembre una redacció oberta a tothom de la nova “constitució catalana” a la Plaça de les Olles de la capital vallesana. Desenes de persones que passejaven pel centre es van apropar a escriure articles que els agradaria que fossin vigents en una hipotètica constitució catalana. La constitució gegant i uns cartells que exposaven articles de la constitució espanyola que mostren la seva cara més antirepublicana, anticatalana i antisocial van ser els elements que van fer cridar l’atenció a la gent.


JORNADA D’ACTES D’ARRAN LLEIDA EN CONTRA DE LA CONSTITUCIÓ

Al llarg del dijous 6 de Desembre nombrosos van ser els actes de rebuig a la Constitució Espanyola a Lleida. El matí començava amb una acció simbòlica canviant el nom de la Plaça de la Constitució de Lleida per la denominació amb què històricament els veïns de la ciutat coneixen l’indret, la Plaça del Clot de les Granotes, per part d’Arran Lleida, la CUP i el Casal Ocell Negre, mostrant així el rebuig a la Constitució espanyola i exigint també a l’Ajuntament de Lleida el canvi en la nomenclatura de la plaça per tal de recuperar el seu nom original i popular.

A partir de les 12.00, una xerrada d’Antonieta Jarne, historiadora de la UdL, sota el títol “Imposicions i renúncies en la Constitució Espanyola”, feia un repàs històric de com va arribar a gestar-se el text, sota el qual actualment s’empara tot el marc jurídic de l’Estat Espanyol. Més tard, es va realitzar una mostra de Cultura Popular amb els Bastoners del Pla de l’Aigua i els Bastoners de la UdL que va acabar amb la crema d’una bandera espanyola. Es va posar punt i final al matí carregat d’activitats amb un dinar popular. A la tarda es va fer una cafeta contra la Constitució al, desallotjat el dia següent, Casal Popular de Joves.

DIVENDRES ANTICONSTITUCIONAL A PALMA DE LA MÀ D’ARRAN I EL SEPC

El passat dia 7  de desembre va tenir lloc al Casal Popular Voltor Negre el Divendres Anticonstitucional convocat per l’asssemblea d’Arran Palma. La vetllada va començar a les 18h amb la pintada d’un mural que expressava la nostra oposició a la festivitat de dia 6, el dia en què es commemoren els 34 anys de la realització del referèndum de la Constitució espanyola de 1978. Tot seguit, amb la companyia dels xeremiers Pau i Càndid, vam recórrer els carrers del barri amb un cercavila juvenil reivindicatiu, on al final es llegí el manifest anticonstitucional. A les 20h començà el concert al Casal, on totes vam poder gaudir de la música del grup Paper Tisora i, finalment, per acabar la vetllada, del PD Manex. Entretant, es van servir begudes i sopar a preus populars.


Deixa un comentari