Multitudinària manifestació en la commemoració de la signatura de les Normes de Castelló i a favor de la unitat de la llengua

Publicat el

La manifestació per la Llengua i de commemoració del 80è aniversari de la signatura de les normes de Castelló –fet que constatà la unitat lingüística dels Països Catalans- ha aplegat milers de persones a la capital de la Plana. Concretament unes 15.000 persones convocades per la plataforma cívica Castelló per la Llengua –de la qual Arran en forma part- s’hi han donat cita per marxar a favor de la llengua, en contra la recent llei Wert i en commemoració d’un fet històric i de vital importància per a la nostra llengua com van ser les normes del 32. Entre els manifestants s’ha desplegat, a més, la famosa senyera infinita d’Almenara i s’han cantat albades des de la Casa de les Normes, on es va signar l’acord ortogràfic que vertebrava la unitat de la llengua catalana.

Convocada pel col·lectiu Castelló per la Llengua i amb el lema ‘Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics’, la manifestació ha sortit de la plaça de la Independència cap al passeig de Ribalta amb una gran representació d’entitats socials, culturals i educatives de tot el país com Somescola i la Plataforma per l’Ensenyament Públic del País Valencià, sindicats (com l’STEI de les Illes, l’UCSTE del Principat i el STEPV valencià) i partits polítics valencians.
Com s’apuntava des de l’organització, la manifestació tenia tres objectius fonamentals: Per una banda, mostrar el rebuig a l’avantprojecte de llei educativa del ministre Wert, que margina la llengua pròpia a l’ensenyament, i defensar la immersió lingüística com a únic model garant de la cohesió social del nostre poble. Per altra banda, exigir al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, el retorn de les emissions de TV3 al País Valencià després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol. Castelló per la Llengua demana un acord de reciprocitat entre les televisions públiques del País Valencià, Catalunya i també les Illes. La reivindicació d’una RTVV íntegrament en valencià, pública i de qualitat també ha sigut una de les denúncies de l’entitat. En aquest sentit, els manifestants han mostrat la solidaritat amb els treballadors de Canal 9, on hi ha un ERO que afecta 1.200 treballadors.

Fa vuitanta anys que les principals institucions culturals de l’època, així com un bon grapat d’intel·lectuals i escriptors del País Valencià signaren les Normes de Castelló, document en el que s’acceptava la unitat lingüística de la llengua catalana amb tota la seua diversitat.


La jornada organitzada per Castelló per la Llengua començà dissabte de matí amb una fira d’entitats a la Plaça Santa Clara, on també tingué lloc un dinar popular. A les sis de la vesprada la manifestació omplí els principals carrers de la ciutat fins arribar al recinte de la Pèrgola, on actuaren grups de música en català (Obrint Pas, Agraviats i KOP).


El 25 d’abril de 1982 la Plaça de Bous de Castelló va ésser un clam en defensa de la unitat de la llengua. Allí Joan Fuster pronuncià un dels discursos més cèlebres, animant a la gent a recobrir l’esperit del 1932 per defensar el poble i identitat valencianes. Castelló per la Llengua es va proposar com a objectiu reviscolar l’esperit de 1982 i demostrar d’una manera ferma la resposta del poble valencià a aquestes agressions de la dreta espanyola. Sense cap mena de dubte, l’objectiu s’ha aconseguit.

Per la unitat de la llengua als Països Catalans,
Per un futur digne per al nostre poble,
El jovent SEGUEM ARRAN!

Arran la Plana
Desembre de 2012


Deixa un comentari