El sistema patriarcal no és cap joc!

Publicat el

Aquestes festes, no regalis joguines sexistes, regala cultura!

El joc és un conjunt d’estímuls i experiències que condicionaran els matisos de la personalitat. Les capacitats intel·lectuals, psíquiques, emocionals i motores es desenvolupen de manera eficaç a través del joc i dels instruments necessaris per posar-ho en pràctica, és a dir, les joguines. Amb tot açò, el sistema patriarcal imposa els seus rols en cada joguina, fent que des de ben petites els assumim, fent d’aquests el patró a seguir.

Com és habitual en aquestes dates -qui més qui menys- ens veiem contagiades per la superficial capa de falsa solidaritat que només amaga i ens indueix al consumisme més compulsiu. És doncs, ara, el moment més adequat per prendre consciència del nostre consum i encarar-lo responsablement, evitant regalar joguines que reprodueixin els rols marcats pel patriarcat alhora que els substituïm per joguines educatives, que fomentin l’esperit crític i els coneixements culturals dels infants.

Cal prendre consciència de la importància que tenen les joguines en el creixement i conformació de la personalitat i capacitats dels infants i adonar-nos del bombardeig sexista al que estan exposats els nens i nenes des de les edats més primerenques. Fixem-nos bé en els aparadors, analitzem els catàlegs de joguines, observem els anuncis de televisió. El sistema patriarcal ens oprimeix des de ben petites, marcant-nos i configurant el nostre caràcter segons les necessitats del sistema: Nines i cuines per les noies, cotxes i robots pels nois.

Per què en la publicitat, i en molts àmbits en general, s’utilitza un llenguatge clarament sexista, deixant patent si la joguina està dirigida a un noi o a una noia? Tornem a preguntar-nos, per què les joguines relacionades amb tasques de la casa i cura dels demés, és a dir, totes les tasques típiques del treball reproductiu, van dirigides a les noies? Per què s’incita a que les noies, des de ben petites, tinguen que ser dolces, amables, i se lis obligue a omplir el seu cos d’adorns, fixant uns cànons de bellesa impossibles amb nines completament desproporcionades?
Per què les joguines destinades als nois fan que es desenvolupen actituds agressives, dominants, i que fomenten la competitivitat? Per què totes aquelles joguines que fomenten el treball productiu, aquell que es remunerat pel sistema, estan destinades als nois?


El sistema patriarcal ens vol així, des de ben petites. Noies amables i submises, que s’encarreguen de les feines de la llar i la cura de les persones del seu voltant, sense rebre una remuneració pel seu treball, quedant completament invisibilitzat. Nois competitius i productius, que s’encarreguen del treball remunerat i de la visibilització pública i reconeguda.

Tinguem-ho clar, si realment volem una societat justa, no sexista i igualitària les més petites han de créixer en un entorn que no fomenti les desigualtats de gènere que actualment se’ls imposen des de ben aviat; En un entorn on el patriarcat no els influenciï tant enormement la conducta a través dels mecanismes aparentment més innocents. Per a fer-ho cal que plantem cara al patriarcat en la nostra vida quotidiana, dia a dia des de la infantesa amb accions responsables com aquestes, cal atacar-lo des de la base!

Per unes joguines lliures de valors sexistes, destruïm el patriarcat!

Independència. Socialisme. Feminisme.

Arran


Deixa un comentari