Contra les violències de gènere. Per unes relacions lliures!

Publicat el

Arran davant l’assassinat d’una dona a mans de la seua exparella a Benaguasil

El passat 3 de gener una dona de 33 anys va ser assassinada a Benaguasil (Camp de Túria) a mans de la seua exparella. Aquesta mort, que suposa el primer assassinat per violència de gènere de 2013 als Països Catalans, és un clar exemple que les estructures del patriarcat continuen ben presents en les nostres vides, i que ens afecten de la manera més ferotge a través de la violència de gènere.

La violència de gènere suposa agressions, maltractes i assassinats com el que hui ens ocupa. Però més enllà d’aquestes agressions físiques, que no són més que la punta de l’iceberg, la violència de gènere també suposa agressions psíquiques com el xantatge emocional o menyspreus a què ens sotmet la nostra parella buscant submissió i dependència. També els cànons de bellesa que se’ns imposa a homes i dones, l’assignació de rols a partir del nostre sexe, les restriccions al propi cos, la discriminació laboral que patim les dones i tot el seguit de polítiques que, amb el context de crisi econòmica com excusa, pretenen recloure les dones a casa perquè ens dediquem a les tasques reproductives.

Cal tindre ben present també el model sexo-afectiu imperant que ens empeny a establir relacions coercitives. Ens referim al mite de l’amor romàntic per a tota la vida, al de la mitja taronja, al del príncep blau… mites que mai no arriben i que frustren les nostres falses expectatives envers l’amor i les relacions de parella. També la gelosia com a eina de control de la parella i autolimitació personal, la passivitat i submissió amb què s’educa a les dones i el paper actiu i controlador amb què s’educa als homes. En definitiva, es tracta de relacions de poder, desigualtat i dependència que deriven en la creença que som posseïdors de la persona a qui estimem. Aquest model sexo-afectiu imperant suposa, per tant, violència de gènere dins de les relacions afectives i deriva, com un dels exemples més dramàtics, en l’assassinat de desenes de dones cada any a mans de la seua parella.

Des d’Arran condemnem una vegada més tot tipus de violència de gènere i animem al jovent a organitzar-se i lluitar contra el patriarcat per poder desenvolupar-nos lliurement, estimar a qui vulguem quan vulguem, i gaudir de les nostres sexualitats i de les nostres vides lliurement.

Contra la violència de gènere. Per unes relacions lliures.
Independència, Socialisme i Feminisme.


Deixa un comentari