Arran celebra la retirada de la llicència del projecte “Ripoll” d’extracció d’hidrocarburs mitjançant fracking a la Garrotxa, Osona i el Ripollès

Publicat el

Aquesta passada setmana el Departament d’Empresa de la Generalitat decidia deixar sense efecte la llicència atorgada a l’empresa anglesa Teredo Oils per a dur a terme l’extracció d’hidrocarburs –gas i petroli- mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica –més coneguda com a Fracking- a tres comarques catalanes: la Garrotxa, Osona i el Ripollès. El projecte “Ripoll”-que afectava 82 municipis entre les tres comarques- és el que es trobava en un estat de concessió més avançat d’arreu dels Països Catalans i l’empresa ja havia anunciat la seva voluntat d’iniciar les perforacions abans d’aquest estiu malgrat segons el permís oficial no podia fer-ho fins el 2016.

El Fracking és una tècnica que perfora i destrossa el subsòl de les nostres terres de forma que allibera els metalls pesants i material radioactiu que es troba en el terreny. A part d’això, la tècnica comporta sembrar uns compostos químics els quals enverinarien l’aigua, la terra i l’aire a on la vida de les persones, de la fauna i de la flora quedarien greument afectades.

Davant d’aquesta notícia, des d’Arran manifestem que:

  1. Celebrem la notícia i l’entenem com una victòria de la plataforma contra el fracking que –a través de la mobilització popular- ha sabut fer arribar la problemàtica a l’opinió pública i així situar el debat al bell mig de l’agenda política. D’aquesta manera, el govern de la Generalitat de Catalunya s’ha vist obligat a qüestionar-se, també, la seguretat de la tècnica. Donen, d’aquesta manera, inapel·lablement la raó a les activistes antifracking i als perills advertits per aquestes.
  2. Tot i això, som conscients que cal ser prudents ja que ara s’obre un període d’al·legacions per part de l’empresa concessionària i alhora es podria concedir un permís d’explotació a la mateixa zona a una altra empresa.
  3. “Ripoll” era probablement un dels projectes més agressius i importants que amenaçaven el nostre territori però tot i aquesta petita victòria hem de recordar que hi ha diverses llicències concedides i projectes planificats en bona part dels Països Catalans destacant l’Alt Maestrat, els Ports, la Franja i Osona. L’aturada del projecte, doncs, és el primer pas per assolir el clar objectiu que hem de tenir les activistes antifracking: La prohibició d’aquest arreu dels Països Catalans.
  4. Som conscients que l’aparició d’aquesta nova tècnica va clarament relacionada amb l’esgotament de cicle del capitalisme així com del seu model energètic. On, el Fracking representa l’enèssim esforç per part de les multinacionals que conformen l’oligopoli del sector per seguir especulant amb els recursos fòssils. Pretenent, així, apurar fins a les últimes l’actual model energètic per a mantenir la seva hegemonia econòmica. És per això que entenem la lluita en contra del fracking com una lluita vinculada a la superació del sistema capitalista. És per aquest motiu que treballarem per dotar de globalitat i profunditat discursiva la lluita contra el Fracking alhora que treballem per bastir el nostre model de projecte energètic per als Països Catalans.
  5. Finalment, constatar que aquesta notícia és per a nosaltres una reafirmació de la nostra lluita com a joves organitzades. Ja que en l’actual moment de xoc i convulsió econòmica i social la lluita s’evidencia novament com a l’únic camí per a fer front davant les agressions que patim diàriament i en tots els àmbits i obrir una escletxa d’esperança enmig de la devastació capitalista. Així, per Arran -les joves que defensem el nostre territori davant les constants agressions a la que el sotmet el capitalisme- aquesta petita victòria és també una empenta per a seguir lluitant contra la resta d’agressions que pateixen els Països Catalans: Des de de la dessecació de zones humides, la privatització de les aigües, la destrucció del terreny per la instal·lació de línies de l’AVE i la MAT, les instal·lacions faraòniques previstes per Barcelona World, etc Davant de totes elles, volem manifestar que el jovent dels Països Catalans seguim i seguirem en peu de guerra per el nostre poble i la nostra terra. Perquè som conscients que només lluitant tenim futur!

Aturem el Fracking!
El jovent defensem el territori!


Deixa un comentari