7 de novembre: Al Nord, al Sud, arreu… El jovent trenquem les regles per canviar-ho tot!

Publicat el

 

Després de 354 anys d’ocupació a les comarques de la Catalunya Nord,  el jovent dels Països Catalans tornarem a recordar el 7 de novembre com el dia en què la signatura del Tractat dels Pirineus va suposar la divisió política i cultural del nord del nostre país. Una divisió que va donar pas a l’inici d’un intens procés d’assimilació cultural amb l’objectiu últim de minoritzar fins a fer desaparèixer la nostra cultura i la nostra llengua. Aquest procés es fa palès encara a dia d’avui amb l’ofensiva jacobina que han protagonitzat els diversos governs de la República Francesa al llarg de la història.

Els signes de descatalanització de la societat de la Catalunya Nord són clars i nombrosos.  Una catalanitat afectada des de fa anys per projectes que no fan res més que intentar disminuir la identitat catalana. L’Estat Francès no ha deixat d’aplicar polítiques contra el català. I és ara quan amb l’eterna i fal·laç excusa de la crisi volen deixar de finançar la poca educació infantil i primària en la nostra llengua, tot deixant només que un 5% de l’alumnat pugui accedir a un ensenyament en català. Mentrestant, la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD) segueix retallant en pressupostos i deixa en segon pla la nostra llengua, tot fent que els estudiants universitaris tinguin també cada cop menys eines per poder cursar assignatures en català. Addicionalment, La desaparició d’espais culturals com l’actual tancament de la corresponsalia permanent de TV3 fa cada cop mes alarmant la situació de la nostra llengua a la Catalunya Nord, reduint així el nombre de parlants.

El jovent dels Països Catalans ens trobem cada dia més colpejats per la crisi  del capitalisme.  Les receptes neoliberals imposades per les institucions antidemocràtiques de la Unió Europea (UE) tenen com a resultat un índex d’atur i de pobresa cada vegada més elevats. La precarietat i la temporalitat són el pa de cada dia als nostres llocs de treball i les polítiques de retallades que ens roben els pocs drets socials obtinguts per dècades de lluita incansable de la classe treballadora al nostre país. Catalunya Nord és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, ja que és un dels departaments mes pobres de l’Estat francès i es colpejada per un índex d’atur i inactius de més del 30%.

El feixisme avança de forma preocupant també al Nord de l’Albera.  El sorgiment de col·lectius xenòfobs i d’extrema dreta cada dia prenen mes força a la Catalunya Nord amb una gran presencia del Front National, com també de grupuscles d’extrema dreta identitaris amb un discurs clarament neonazi. Aquest discurs populista i xenòfob fa del feixisme i el racisme una realitat cada dia més preocupant als nostres carrers i també a les institucions franceses. Un exemple d’això és la menyspreable política xenòfoba del ministre de l’interior del govern francès Manuel Valls (PSF), que ha despertat importants protestes les darreres setmanes al conjunt de l’Estat.

L’independentisme és una realitat cada dia més viva  a la Catalunya Nord. El creixement notable de l’independentisme a la Catalunya Nord es va posar de manifest el passat 11 de setembre, quan milers de persones van desafiar les fronteres imposades amb el tram 722 de la Via Catalana.  Hem de celebrar aquest pas endavant. Però cal sobretot seguir treballant per la independència amb la mirada posada al conjunt dels Països Catalans.  Una independència que ens permetrà alliberar-nos de l’Estat Francès i l’Estat Espanyol, així com també de la Unió Europea.

Cal que ens organitzem i ens mobilitzem per poder crear un moviment juvenil fort i capaç de fer front a totes les agressions que patim com a persones joves, poble, com a dones i treballadores. Treballant colze a colze amb totes aquelles que lluiten per la llibertat del nostre poble i perquè la normalització del català sigui, d’una vegada per totes, una realitat a la Catalunya Nord.

Per la independència, el socialisme i el feminisme a tots i cadascun dels racons dels Països Catalans, el jovent trenquem les regles per canviar-ho tot!

Al Nord, al Sud, arreu

El jovent trenquem les regles per canviar-ho tot!


Comments are closed.