Donem la benvinguda a Aitzina!, la nova organització juvenil independenitsta d’Ipar Euskal Herria

Publicat el

Una delegació formada per militants d’Arran va participar dissabte passat en els actes organitzats al voltant del naixement d’Aitzina!, la nova organització juvenil independentista d’Iparralde (territoris bascos sota dominació francesa). La jornada va tenir lloc a la ciutat de Baiona i va constar d’una bona pila d’actes que van comptar amb la participació de moltes joves vinugdes d’arreu del País Basc. El naixament d’Aitzina! ha tingut lloc després d’un procés de debat que ha durat mesos i que han conclòs en el naixament de l’organització que ha de servir d’espai de confluència els i les joves abertzales de les tres territoris bascos que configuren Iparralde, amb l’objectiu “avançar en la lluita cap a la ocnstrucció d’una Euskal Herria sobirana i una societat més justa i igualitària”.

ipa10Figura 1. Discurs del portaveu d’Aitzina en el moment de la presentació del nom.

La jornada de dissabte va començar ben d’hora al matí en una taula rodona en la qual van intervenir joves de les diferents delegacions internacionals convidades – entre les quals la d’Arran–, així com una membre d’Ernai, l’organització que aglutina el jovent independentista, socialista i feminista d’Hegoalde (territoris bascos sota domini espanyol). En l’acte es van presentar les lluites de les organitzacions juvenils dels diferents pobles representants –Occitània, Còrsega, Kurdistan i els Països Catalans– i es va obrir un torn de debat sobre l’enfocament de la lluita del jovent davant la crisi del capitalisme i sobre l’estructuració de la lluita dels pobles que es troben dividits pel domini de més d’una nació opressora. Acabat el debat es va iniciar un cercavila pels carrers de Baiona que va culminar en un dinar l’assistència al qual va superar amb escreix les expectatives de les organitzadores. El dinar va donar lloc a actuacions musicals, exhibicions de hip hop i breakdance; i unes olimpíades populars juvenils.

ipaazkena

Figura 2. Participació de les delegacions internacionals a l’acte polític.

A dos quarts de vuit del vespre s’iniciava l’acte polític que culminaria una hora més tard amb la presentació pública del nom de la nova organització i un discurs de presentació a càrrec de dues portaveus. L’acte va comptar, a més, amb diverses projeccions audiovisuals, una exhibició de ball contemporani, una actuació de rap i les intervencions d’una portaveu d’Ernai i de militants històrics de l’esquerra abertzale. Les delegacions internacionals presents a la jornada també van participar a l’acte polític a través d’un dels representats corsos. Després de l’ate polític van començar els concerts, que es van allargar fins més enllà de les dues de la matinada.

Des d’Arran volem donar públicament la benvinguda al jovent organitzat d Aitzina! agrair-los la seva càlida acollida i desitjar-los un futur ben ple lluita per l’alliberament nacional i social d’Euskal Herria.


Comments are closed.