Comunicat | ARRAN davant la proposta de pregunta i data per una consulta a la Comunitat Autònoma de Catalunya

Publicat el

 

El procés sobiranista que des de fa anys té lloc en una part del nostre país va viure dijous passat un episodi determinant. La determinació d’una majoria de la població del Principat de Catalunya a favor de la creació d’un nou estat, expressada els darrers quatre anys, entre d’altres, en forma de més de 500 consultes autoorganitzades i de tres convocatòries massives, ha forçat finalment l’anunci, per part del President de la Generalitat de Catalunya, d’una consulta el proper dia 9 de novembre de 2014.

Com a joventut d’un moviment que, des de fa més de 40 anys, treballa incansable en la Construcció Nacional dels Països Catalans, som conscients de les evidents contradiccions que es deriven, en l’actual context de divisió administrativa de la nostra nació, del trencament d’una part del territori respecte de l’Estat Espanyol.

Tanmateix, entenem que el paper d’ARRAN i del conjunt de l’Esquerra Independentista esdevé fonamental a l’hora de respondre a futurs escenaris de repressió intensa per part de l’Estat. Encara més, davant la possibilitat de retrocés per part de les nostres elits regionalistes, cal que intervinguem amb fermesa per tal de garantir que es faci efectiu el mandat dels carrers i l’actual procés desemboqui en un escenari de veritable ruptura.

Atenent als fets exposats, des d’ARRAN volem fer públiques les següents consideracions:

  • La pregunta presentada dijous passat és un frau a la voluntat popular expressada als carrers a favor d’una pregunta clara i una resposta binària. Entenem que la pregunta està formulada de forma incerta i obre interessadament la porta a terceres vies que donen oxigen al regionalisme autonomista, per tal de reconfigurar un nou pacte amb l’Estat.
  • La desobediència a l’ordre constitucional és l’únic camí possible cap un referèndum d’autodeterminació. L’Estat Espanyol ha mostrat des del primer minut la seva voluntat d’evitar la consulta per tots els mitjans. Davant d’aquest escenari de creixent bel·ligerància, la nostra resposta a l’ofensiva de l’Estat ha de ser igualment contundent. Des d’ARRAN fem una crida al jovent a desobeir la legalitat i l’ordre constitucional. Reiterem, així, el nostre compromís per seguir transgredint les seves lleis i institucions de la forma que venim fent-ho el jovent de l’Esquerra Independentista des de fa més de 25 anys.
  • Retornem el protagonisme al poble mobilitzat per garantir un veritable escenari de ruptura. El protagonisme del procés recau actualment sobre aquells qui han pactat la nostra submissió a l’Estat Espanyol durant més de tres dècades. Hem de tenir clar que, si d’ells depèn, una consulta fora dels marges de la legalitat és pràcticament impensable. Cal, per tant, ressituar el debat i desplaçar el centre de gravetat del procés des dels partits i les institucions cap al poble mobilitzat, que és qui el va iniciar i que és l’únic garant que aquest arribi a bon port.

En aquest mateix sentit, cal deixar ben clar que la celebració d’una consulta respon al mandat sorgit de la mobilització popular als carrers. Per tant, no podem permetre que aquesta serveixi com a moneda de canvi a Convergència i Unió i Esquerra Republicana per seguir desplegant les seves polítiques antisocials, ja sigui a través de l’actual marc autonòmic o en el marc d’un hipotètic nou estat.

  • Cada pas a favor de la superació de l’actual estat de coses cal fer-lo amb la voluntat ferma d’assolir la llibertat política la conjunt de la nació. Cal plantejar l’autodeterminació en el marc dels Països Catalans i treballar per fer extensiva la desobediència a les lleis i institucions espanyoles a cada racó del país. Això esdevé especialment transcendental en un context d’agudització de l’ofensiva espanyolitzadora la País Valencià a les Illes Balears. Per descomptat, el paper de l’Esquerra Independentista és fonamental en aquest sentit.
  • Unitat popular per un procés de canvi integral en el conjunt dels Països Catalans. Hem de ser conscients que el procés de Construcció Nacional no passa exclusivament per la celebració d’una o diverses consultes. La lluita de les classes populars al conjunt del país és el motor que conduirà, en darrer terme, a un veritable procés d’emancipació nacional. Un procés que ha de passar per desvincular-nos definitivament dels estats Espanyol i Francès, però també de la Unió Europea, del capitalisme i el patriarcat. És aquesta l’única via que permetrà al poble català canviar-ho tot per saber-se veritablement sobirà.

 

El jovent trenquem les regles.
Per trencar amb Espanya. Per canviar-ho tot.

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 15 de desembre de 2013


Comments are closed.