Comunicat | Que la ciutat sigui la tomba del capitalisme

Publicat el

Arran, el jovent independentista, socialista i feminista dels Països Catalans vol mostrar el seu suport a la lluita que està portant a terme el poble castellà de Gamonal, a Burgos.

L’any del 2013 acabava amb enfrontaments urbans al barri portuari de Sankt Pauli, Hamburg, causats pels interessos especulatius que han forçat el desallotjament del centre social i cultural ocupat “Rote Flora”.
El 2014 ha començat ben agitat a les ciutats europees. Les autoritats alemanyes han decidit declarar l’estat d’excepció al barri de Sankt Pauli i a dos barris cèntrics més de la ciutat per combatre els disturbis. D’altra banda, la paciència dels veïns del Gamonal s’ha acabat i han decidit sortit al carrer per impedir l’inici de les obres d’un pla urbanístic que afectarà (per complet) l’eix viari (principal) del seu barri.
Gamonal és com l’Hospitalet o Gramenet del Besò. Durant els anys 60 a Gamonal s’hi va instal·lar el polígon industrial més gran de la ciutat i la immigració rural va convertir l’antic poble en un barri treballador. Actualment, Burgos té 180.000 habitants i gairebé un 40% viuen en aquest barri. Amb 70.000 habitants, és una de les zones més densament poblades de la ciutat i amb els índexs més alts d’atur.
Aquesta setmana ja s’han produït diverses manifestacions, quatre nits de disturbis i més de quaranta detinguts. Però per què una ciutat tradicionalment conservadora, catòlica i on sembla que mai no passi res s’està produint aquesta resistència violenta? La resposta és la corrupció urbanística protagonitzada per Antonio Miguel Méndez Pozo i altres agents urbans. Aquest personatge és un constructor que durant molts anys s’ha dedicat a controlar les requalificacions urbanístiques de l’ajuntament. Amb una mà controlava les llistes de la dreta a l’Ajuntament, on va arribar a utilitzar una candidatura de “independents” contra la llista d’Alianza Popular. I amb l’altre, dominava l’agenda de la política urbanística de la ciutat. Va ser condemnat per la seva activitat l’any 1994 a 7 anys de presó dels quals només va complir 9 mesos. Després s’ha dedicat a crear un imperi mediàtic a Castella que li ha permès mantenir-se al poder encara que els governs autonòmics i locals anessin canviant.
La principal avinguda de Gamonal, on l’alcalde vol construir l’aparcament amb bulevard, és l’antiga carretera nacional que unia l’antic poble amb la ciutat. Aquesta via durant la nit funciona d’aparcament amb doble fila i els veïns deixen el vehicle sense fre de mà. L’alt cost de l’obra (8 milions d’euros), el fet que es quedarien sense llocs on aparcar i que després els aparcaments subterranis serien molt cars són els arguments que esgrimeixen els veïns per oposar-s’hi. Però la realitat és que el pla urbanístic no respon a una necessitat social sinó a l’objectiu prioritari dels constructors que es treure beneficis transformant l’entorn. Tenint en compte la greu situació econòmica de l’ajuntament de Burgos, els veïns han mostrat la seva ira davant l’inici de les obres.
Darrere d’aquesta obra faraònica hi ha l’agent urbà principal de la ciutat; Méndez Pozo. Una de les seves empreses és la que ha dissenyat el projecte i la constructora d’un dels seus socis habituals és la que executarà l’obra.
“En una societat capitalista, la ciutat i l’espai en general no pertanyen als seus habitants i no són modelats en funció dels seus interessos, sinó d’acord amb els interessos, a vegades contradictoris, d’una seria d’agents. En essència aquests agents són: els propietaris dels mitjans de producció, els promotors immobiliaris i les empreses de construcció i els organismes públics, agents i àrbitres a la vegada en el procés de producció de l’espai urbà” Horacio Capel a capitalisme y morfologia urbana en Espanya (1977).
És per aquesta raó que les classes treballadores hem de lluitar per tal que no se’ns imposi un model de ciutat despersonalitzat i al servei d’interessos especulatius. Als Països Catalans tenim exemples de l’actuació d’aquests agents en la transformació de l’espai de urbà i en la conseqüent transformació del teixit social; al Cabanyal, a Sa Gerreria o al Raval. No hem d’oblidar que l’àmbit urbà és un camp d’extracció de plusvàlues enormes i que alhora és el lloc on teixim i construïm les nostres alternatives. Per un territori i una ciutat de les persones aixequem barricades!

Convocatòria de la manifestació en solidaritat de la revolta de Burgos: el pròxim divendres 17 de gener a les 20h a la plaça Universitat de Barcelona.


Comments are closed.