#82anysNormes | La nostra llengua. El nostre poble. Joves, defensem-los!

Publicat el

El jovent dels Països Catalans commemorem el proper dia 21 de desembre el 82è aniversari de la signatura de les Normes de Castelló, el conjunt de regles que suposaren l’establiment d’un sistema ortogràfic unitari per al valencià.

En motiu d’aquesta diada, des d’ARRAN volem fer públiques les següents reflexions:

La llengua és un element essencial en la vertebració dels pobles. Per descomptat, els Països Catalans no en són una excepció. La llengua catalana forma part de la nostra identitat cultural com a poble i opera com a factor de cohesió social de totes les persones que el conformem. La defensa de la llengua vers els constants atacs per els estats Espanyol i Francès resulta, per tant, imprescindible en la defensa de la nostra unitat.

Defensem la llengua per defensar els Països Catalans. Els estats Espanyol i Francès no són aliens a la importància que té la llengua en la vertebració dels Països Catalans. És per aquesta raó que des de la signatura del Tractat dels Pirineus l’any 1659, el català es troba en una situació de persecució i discriminació constant que dura fins els nostres dies. Els atacs contra la llengua catalana han estat històricament una de les principals armes polítiques que han utilitzat els estats que ens oprimeixen, sempre amb l’objectiu final d’esquarterar i suprimir la nostra identitat com a poble.

A l’escola, als mitjans, arreu, en català. L’ofensiva de l’Estat i administracions autonòmiques en contra de la llengua catalana es fan paleses avui en diversos exemples com ara la LOMQE del ministre Wert, el TIL del Govern Bauzà o la supressió de línies en català a les escoles del País Valencià i la Franja. Però aquests atacs no es troben únicament inscrits en l’àmbit educatiu. El tancament de Radio Televisió Valenciana i Radio Televisió de Mallorca o el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià són una mostra evident de com el poder estatal espanyol pretén també fer desaparèixer la llengua catalana dels mitjans de comunicació. Encara més, convé destacar la desaparició progressiva del català en l’àmbit administratiu o el despropòsit que suposà la invenció del LAPAO per part del govern aragonès. El cas de la Catalunya Nord, on l’Estat Francès no reconeix el català com a llengua oficial, és igualment nefast.

Responem col·lectivament per construir els Països Catalans. El procés de Construcció Nacional dels Països Catalans passa, sense dubte, per la defensa de la llengua i la seva normalització. Cal, per tant, que situem la llengua catalana com un dels eixos principals de la nostra acció política i donem una resposta contundent i col·lectiva a cadascun dels atacs perpetrats pels Estats Espanyol i Francès.

Per tot això, des d’ARRAN fem una crida a participar dels actes i la manifestació que tindrà lloc el proper dissabte dia 13 de desembre a les 18h a la Plaça de la Independència de Castelló. Fem de la defensa de la nostra identitat cultural un dels estendards en la nostra lluita per l’assoliment d’uns Països Catalans que siguin independents, socialistes i feministes.

La nostra llengua. El nostre poble.
Joves, defensem-los!

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 10 de desembre de 2014


Comments are closed.