ARRAN Davant les recents agressions masclistes al País Valencià

Publicat el

Hui, dimarts 10 de març, han estat dues les dones assassinades al País Valencià durant la setmana, i possiblement hi haja una tercera. La primera ha estat una dona a Xàbia (Marina Alta) que va morir ahir després que el seu company l’haguera agredit brutalment feia uns dies. El segon cas ha sigut el d’una dona britànica que va ser assassinada al setembre però el cos de la qual ha sigut trobat hui a Algorfa (Baix Segura), després que l’assassí li ho comunicara a la policia en ser detingut. I, hi ha una tercera investigació d’una jove de 20 anys que ha caigut des del balcó de sa casa, a Alaquàs (l’Horta), mentre discutia amb el seu company. Des d’Arran volem manifestar la nostra més rotunda condemna davant aquestos assassinats per violència de gènere.

Malauradament aquestos casos se sumen al de moltes altres dones que són assassinades pels seus agressors. Concretament, durant el 2014 es va comptabilitzar la tràgica xifra de 26 dones assassinades per violència masclista als Països Catalans; una xifra que aquest 2015 ja ha arribat a sis. Així doncs, constatem que no es tracta d’un fet aïllat i veiem com la violència de gènere és una de les cares més aberrants d’un sistema d’opressió i dominació, el patriarcat, que de manera més o menys evident sempre es manifesta en forma de violència com ho són, també, la divisió sexual del treball, els cànons de bellesa o les constants restriccions a l’exercici del dret a decidir sobre els nostres propis cossos.

Dins d’aquests models d’opressió i dominació del patriarcat, també cal fer esment al model de relacions sexo-afectives i relacional basat en la coerció. Un model on la gelosia, la dependència, el control, l’autolimitació, la passivitat i, en darrer terme, les agressions físiques i psíquiques formen part d’una realitat quasi sempre silenciada. En aquest sentit, cal no oblidar que la majoria d’agressions masclistes resten silenciades, precisament pel control que aquest sistema de valors ens imposa; així com també que el 70% de les denúncies per violència de gènere queden sense cap ordre de protecció als Països Catalans. I més lamentable són les centenars de dones que dia a dia pateixen aquestes violències sense oportunitat de denunciar-ho enlloc.

El patriarcat sotmet de manera violenta a la meitat de la població, les dones, a través de les seues múltiples cares. Cal acabar d’una per totes amb aquest sistema d’opressió per acabar també amb la xacra que suposen desenes de dones assassinades anualment pels seus agressors. Als Països Catalans i arreu. Cal que treballem per construir uns models relacionals allunyats de la dominació, uns models de relació que siguin apoderadors i respectuosos, i cal que hi treballem en cada un dels espais en que vivim: a casa, a la feina, a la universitat i l’escola, als carrers i a tot arreu. I cal al mateix temps que treballem per combatre totes les formes en què el patriarcat ens oprimeix i es retro-alimenta. Així mateix, l’única manera possible de donar resposta a aquesta violència ha de ser a través de l’apoderament i l’autodefensa de les dones. Perquè només sent dones vertaderament autònomes podrem ser lliures.
Contra les violències del patriarcat. Per unes relacions lliures.

Cap agressió sense resposta. Contra les agressions masclistes: autodefensa feminista!

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Al País Valencià, 10 de març de 2015


Comments are closed.