Arran | Comunicat davant la prohibició del dret a l’avortament a les dones de menys de 18 anys

Publicat el

Amb 16 anys tenim edat legal per a que se’ns explote al mercat laboral com a mà d’obra barata sota les directrius de la patronal que s’aprofita de la nostra joventut i del nostre procés d’aprenentatge. Amb 16 anys, se’ns imposa des de l’educació secundària espanyola que és el moment per triar si volem o no donar continuïtat als nostres estudis, i en cas afirmatiu si volem fer-ho per la via de la formació professional o del batxillerat i posteriorment els estudis universitaris. Tot això marcat per la lògica del sistema capitalista i patriarcal actual que determinen veritablement la nostra capacitat d’elecció, bé per qüestions socials i econòmiques, bé perquè se’ns relega a les tasques de reproducció i a tenir cura emocional del nostre entorn, bé per una combinació d’ambdues qüestions. Amb 16 anys també, podem triar si volem o no contraure matrimoni, conduir una moto i se’ns dona la majoria d’edat sanitària, per tant la capacitat de decisió sobre la nostra salut, amb 3 excepcions: assajos clínics, reproducció assistida i avortament.

Aquesta última excepció, la decisió sobre l’avortament, des de fa només un parell de dies, quan el govern espanyol del Partit Popular ha decidit fer valdre la seua moral ultracatòlica i el seu caràcter misogin per coaccionar una vegada més el nostre dret a un avortament lliure i gratuït. Així doncs, es prohibeix des d’ara que les dones de menys de 18 anys puguem decidir sobre els nostres propis cossos, obrint les portes a una maternitat forçada i tancant-les a un avortament lliure. Si com deia Karl Marx “el dret és la voluntat de la classe dominant erigida en llei”, aquesta nova reforma esdevé una manifestació jurídica de 3 sistemes d’opressió dominants: patriarcat, poder adult i capitalisme.

Com a dones, se’ns torna a limitar el dret a decidir sobre el nostre propi cos a més d’estigmatitzar, victimitzar i infantilitzar la capacitat que tenim per prendre decisions per nosaltres mateixes. Malauradament, no és res de nou per nosaltres que totes les estructures de dominació vulguen controlar la nostra salut sexual i reproductiva. L’estat, l’església, els pares, els companys, els amics, la família o els professors; tothom es creu amb la potestat de decidir. Per això fem una crida a totes les joves d’arreu dels Països Catalans a fer seues la desobediència i l’autodefensa feminista com a les úniques eines que ens permetran assolir la nostra plena llibertat. Si estàvem preparades per a fer front a la contrareforma de l’avortament del PP i la vam aturar, ho estem igualment per desobeir i plantar cara a aquesta nova mesura.

A més, com a organització juvenil en veiem obligades a denunciar tant la mesura en si com el debat públic i mediàtic que s’està generant, doncs les dues generen un doble procés d’infantilització: com a dones i com a joves. Si bé reconeixem la gravetat dels casos on una dona haja estat violada i després forçada legalment a demanar permís per avortar, cal trencar amb el discurs generalitzat per situar el veritable debat en el fet estructural. Amb 16, 17, 20 o 30 anys sobre els nostres ovaris, el nostre cos i la nostra maternitat decidim i manem exclusivament les dones.

Com a dones de classe treballadora, ens trobem amb el fet que aquesta necessitat de demanar permís per avortar només resultarà efectiva entre aquelles noies que no tenim capacitat per pagar clíniques privades o per avortar a l’estranger. Joves o no tan joves, les dones de la burgesia continuaran costejant-se les seues clíniques privades o els seus viatges a altres estats d’Europa. Però no cal tindre por, perquè la lluita i l’autoorganització feminista continuen sent eines que s’han demostrat imparables davant qualsevol tipus d’opressió. Teixirem xarxes de suport mutu, ens dotarem de caixes de resistència per garantir que tota jove puga viatjar si necessita avortar. Farem, com ho han fet al llarg de la història les nostres precursores, tot el que calga per a defensar el nostre dret a decidir, doncs si és certa la premissa que “sols el poble salva el poble” tant o més ho serà que només les dones ens salvarem a nosaltres mateixes.

Per un avortament lliure i gratuït! Pel dret a decidir de les dones joves de classe treballadora!

Contra el capitalisme i el patriarcat: Lluita, autoorganització i autodefensa feminista!

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 18 d’abril del 2015.


Comments are closed.