#28S – L’avortament és un dret, que per l’edat no te’l prenguen!

Publicat el

 

28 de Setembre – dia per la despenalització de l’avortament

Un any més ens trobem davant la diada per la despenalització de l’avortament. Aquest cop amb la necessitat ferotge de recuperar la força del moviment feminista, el mateix que va aconseguir amb la seua lluita enderrocar el projecte de llei de Gallardón i que ara, però, no pot oblidar que un dels punts fonamentals d’aquesta contrarreforma va estar aprovat: el que ens prohibeix a les joves de menys de 18 anys el dret a decidir sobre els nostres cossos.

Cal denunciar encara més fort i situar al centre de la lluita feminista el procés d’infantilització al que ens sotmeten les polítiques misògines i ultraconservadores de l’Estat espanyol. A més d’evidenciar l’opressió i explotació que patim per part del patriarcat pel fet de ser dones joves, se’ns sotmet encara més pel fet de ser de classe treballadora.

Per tant, l’infantilització és doble: per una banda ens infantilitzen pel fet de ser dones sense dret a decidir i sotmeses a la dominació masculina i heteropatriarcal; i, per altre banda, se’ns infantilitza pel fet de ser “joves” i per tant considerades com a “immadures”. Joves que per altra banda podem ser explotades al mercat laboral com a mà d’obra barata amb menys de 18 anys, també conduir una moto, etc.

A més, la majoria d’edat sanitària és als 16 anys però amb 3 excepcions: assajos clínics, reproducció assistida i avortament. Les dues primeres excepcions tenen a veure amb què no podem decidir sobre el nostre propi cos, i l’altre només ens afecta a les joves de classe treballadora, ja que segur que n’hi ha d’altres que sí podran pagar-se viatges a Londres per avortar en clíniques privades.

Així doncs, ens toca tant a Arran com a organització juvenil feminista, com al conjunt del moviment de l’Esquerra Independentista, situar la qüestió de la lluita per un avortament lliure i gratuït dins del dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos. Dret directament usurpat de les nostres vides directament pel patriarcat i el capitalisme.

No podem encarar aquest debat només en termes exclusivament jurídics o de reformes electorals. El dret a l’avortament, com la infantilització, com cadascuna de les formes de violència quotidiana que patim pel fet de ser dones, constitueixen formes de violència estructural que tenen directament a veure amb les lògiques de dominació. Aquestes són visibilitzades en última instància en la seua forma més crua i directa: els feminicidis. Ens volem vives, sí, però sempre amb una vida digna i que pague la pena ser viscuda.

La insistència per part de les classes dominants en regular el dret a decidir sobre els nostres cossos respon a la necessitat de perpetuar el model de família nuclear heteropatriarcal (pare, mare i fills) que no és més que base de la generació i reproducció de la mà d’obra barata. Aquesta mà d’obra serà la que farà funcionar les estructures productives del sistema capitalista-patriarcal. Amb la lògica privatitzadora del dret a la salut sexual i reproductiva i amb la privació de l’accés a l’avortament, se’ns relega a les dones joves de classe treballadora a l’esfera reproductiva, on assumim la totalitat de les tasques de cures que, a més, socialment es troben infravalorades i invisibilitzades.

Enfront de les ofensives patriarcals, capitalistes i ultraconservadores però, tenim les receptes de sempre, les mateixes que van enderrocar la llei Gallardón: autoorganització i autodefensa feministes. Treballem per la creació d’espais de contrapoder i desobediència feministes que ens garantisquen l’accés a l’avortament mentre les lleis no ho facen. Construïm entre totes les xarxes amb les que conquerir el dret a decidir sobre els nostres cossos.

Perquè l’avortament és un dret i per l’edat no ens el prendran!

Per un avortament lliure i gratuït!

Arran, organització de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 28 de setembre del 2015

Comments are closed.