L’amor romàntic mata!

Publicat el

No portem ni un mes i mig d’aquest any i ja han assassinat dues dones, a mans d’homes, als Països Catalans. 33 feminicidis van ser comesos l’any anterior. Dades alarmants que només són la cara més explícita d’una societat masclista que ens manté invisibles, explotades, que ens vol submises i que ens colpeja cada dia per aconseguir-ho. Les diferents violències que patim de manera continuada  ens mantenen a les dones en una posició d’inferioritat respecte els homes, i per això cridem no només que ens volem vives, sinó també que volem vides que valguin la pena ser viscudes.

L’amor romàntic és una eina més al servei del patriarcat capitalista per mantenir-nos en el nostre rol d’objectes al seu servei. Des de petites ens l’inculquen a través de contes, pel·lícules, dites, i tota mena d’aspectes que conformen aquest mite, un ideal que l’únic que fa és que la nostra felicitat com a dones hagi de dependre de trobar un home que ens completi. Com si per nosaltres mateixes no valguéssim res. I aquesta dependència fa creure els homes que som objectes de la seva propietat i que poden exercir tota mena de violències envers nosaltres.

El capitalisme se serveix de l’amor romàntic perquè adoptem el paper de parelles i mares abnegades que reprodueixen la mà d’obra del sistema i que el mantenen fent les tasques reproductives i de cures, subjectes passius que hem d’acceptar la doble explotació que patim. Un mite que alhora es construeix refermant l’heterosexualitat normativa i ens nega la nostra llibertat sexual, que justifica la violència de parella com el control, el xantatge emocional, la gelosia, el sacrifici… Que fa que pensem que si no tenim parella no puguem ser felices. I les joves patim de manera accentuada tots aquests mecanismes de violència masclista, especialment durant l’adolescència.

I, encara més, el capitalisme ha trobat en l’amor romàntic un camp adobat per al consumisme, ja que les botiges i la publicitat ens fan creure que cal demostrar l’amor amb regals, i a més a més que aquest dia és l’adient per fer-ho. Però les joves no ens volem ni esclaves del consumisme ni del patriarcat. Volem ser lliures, com a persones completes que no necessitem d’un home per a ser felices.

Amb l’amor romàntic es justifiquen tota sèrie de patiments, que provoquen infelicitat, dependència i violència, però nosaltres defensem un amor que valgui l’alegria i no la pena. Perquè no som mitges taronges ni princeses que esperen el seu príncep que les vingui a salvar. Som taronges senceres, som joves feministes i trencarem els seus models patriarcals mitjançant l’autodefensa col·lectiva.

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, 14 de febrer de 2017


Comments are closed.