Presentació del nou Llibret d’Okupació d’Arran

Publicat el

Des de l’esclat de la bombolla immobiliària del 2008, que va evidenciar que l’especulació immobiliària i la desindustrialització havien portat l’estat espanyol a la ruïna, la problemàtica de l’habitatge no ha fet més que empitjorar. Concretament als Països Catalans, el sector de la construcció ha perjudicat el litoral mediterrani i altres zones naturals, mentre que el turisme i l’especulació, sumades a un mercat laboral concentrat a les grans ciutats, han propiciat el despoblament de les zones rurals en les últimes dècades.

La situació de l’habitatge afecta al conjunt de la classe treballadora, i al jovent en especial. Per culpa dels preus abusius de lloguer, la temporalitat, les feines precàries amb contractes irregulars i, en definitiva, la manca d’estabilitat econòmica, la generació de les dues crisis no tenim opcions per emancipar-nos i, si podem pagar un habitatge, ens veiem obligades a destinar-hi el 70% dels nostres ingressos, tot sovint lluny del poble o barri on hem crescut.

Arran presentem la segona edició del Llibret dOkupació davant la necessitat de trobar altres eines vàlides per emancipar-nos al marge del sistema. Tanmateix, l’okupació no només és un mitjà per tenir un lloc on viure, sinó també una clara aposta política que ens permet qüestionar les dinàmiques del mercat de l’habitatge, així com fer un replantejament de què és una llar, com treballem col·lectivament per construir altres maneres de conviure i de relacionar-nos fora de les dinàmiques individualistes i masclistes a què ens aboquen el capitalisme i el patriarcat.

L’habitatge s’està considerant una mercaderia, una cosa que es pot comprar i vendre, sense tenir en compte la gent, la necessitat d’un sostre per viure. L’habitatge és i ha de seguir sent un dret innegociable i per això lluitem des dels sindicats d’habitatge, les PAHs, els col·lectius de llogateres i altres espais de poder popular per aconseguir que cap persona es quedi sense casa.

A través del desplegament de la campanya “Joves sense casa, cases sense gent” durant aquests dos últims anys, des d’Arran hem seguit contribuint a aquesta lluita, denunciant i combatent l’especulació, la gentrificació i la destrucció del territori a través de l’organització i la generació de xarxes de contrapoder i eines com aquest llibret que presentem.

El Llibret dOkupació és, doncs, una guia per okupar, tot tenint sempre present l’experiència de les companyes del moviment okupa, però també compta amb reflexions polítiques al voltant de l’okupació com a eina de lluita col·lectiva i com una acció planificada que necessita del suport veïnal i d’un coneixement antirepressiu bàsic per ser conscients de tot el que implica i estar el més segures possible.

A més, inclou entrevistes amb diversos projectes d’okupació, als Països Catalans i a altres indrets, que són un exemple de lluita col·lectiva i que mostren que l’okupació és una alternativa vàlida per donar resposta a la problemàtica de l’habitatge, amb una funció social i política de compromís amb la classe treballadora davant l’emergència habitacional que patim.

 

Aquests dies diverses assemblees d’Arran han presentat el Llibret a la seva localitat o barri, i n’hem repartit exemplars arreu dels Països Catalans per tal de difondre el coneixement a totes aquelles que vulguin entendre les motivacions polítiques darrera l’okupació o iniciar-se en aquesta pràctica.

 

Per tenir-lo en format digital, només cal prémer aquest link:

Llibret d’okupació

Okupem i lluitem per un habitatge digne als Països Catalans!


Comments are closed.